Leven in het nu

De term “leven in het nu” zul je wellicht al wel eens vaker gehoord hebben. Toch begrijpen veel mensen niet precies wat dit inhoudt. Deze hele website gaat over het leven in het nu, maar in dit artikel gaan we dieper in op de term. Wat betekent het nou écht en waarom is het zo belangrijk?

Hoe we allemaal niet in het nu zijn

Volgens een studie uitgevoerd door de University of California-San Diego, krijgen mensen tegenwoordig dagelijks ongeveer 34 gigabytes aan informatie te verwerken, wat ongeveer neerkomt op maar liefst 105.000 woorden! Dit omvat informatie uit verschillende bronnen zoals mobiele telefoons, internet, e-mail, televisie, radio, kranten, boeken en sociale media. Deze hoeveelheid informatie is zo aanzienlijk dat het zelfs een krachtige computer binnen een week overbelast zou raken.

De mens heeft een enorm sterk denkvermogen dat al deze informatie verwerkt. Dit gaat grotendeels onbewust, maar onze hersenen worden er wel mee belast. Bovendien probeert ons ego met alle macht een ‘zo goed mogelijk’ leven te waarborgen door pijn te vermijden, plezierige zaken na te streven en alle informatie grondig te analyseren. Dit denken werkt juist contra-productief waardoor we allemaal veel minder gelukkig zijn dan dat we zouden kunnen zijn.

In gedachten ergens anders dan in het moment

Stel je voor: je bent aan het avondeten met je gezin. Terwijl je fysiek aan tafel zit, is je geest ergens anders. Je piekert over een werkproject dat morgen af moet zijn, of je scrollt door sociale media op je telefoon, half luisterend naar de verhalen van je kinderen. Ondanks dat je fysiek aanwezig bent, mis je de waardevolle momenten van samenzijn, de gesprekken en de connectie met je dierbaren. Dit is een alledaags voorbeeld van niet in het ‘nu’ zijn, waarbij je geest bezig is met het verleden of de toekomst, terwijl het huidige moment aan je voorbijgaat. Je bent fysiek aanwezig, maar je denkende geest is er eigenlijk niet bij. Herkenbaar?

Wanneer je wel “in het nu bent”, ben je met je volle aandacht bij wat je op dat moment aan het doen bent. Dit gaat een stuk makkelijker wanneer je iets aan het doen bent wat waar je al lang naar toegewerkt hebt of iets dat al je aandacht opvraagt, zoals een sollicitatiegesprek of een lezing geven. Maar wanneer je hersenen ook maar een beetje “vrijheid” ervaren, dwalen ze af en zit je weer in gedachten bij een moment dat niet nu is.

Wat betekent “leven in het nu”?

Leven in het nu betekent volledige aanwezigheid bij wat er op dit moment gebeurt. Je gedachten dwalen niet af naar het verleden of de toekomst. In het voorbeeld van het avondeten met je kinderen, ben je volledig gefocust op het gesprek en de ervaring, in plaats van bezig te zijn met werk of toekomstige taken. Dit helpt je niet alleen om meer van het moment te genieten, maar het stelt je ook in staat om deze momenten intenser en bewuster te beleven. Hierdoor kun je meer innerlijke rust en vreugde ervaren, doordat je minder bezig bent met zorgen of stressoren die niet direct relevant zijn voor het huidige moment.

De magie van simpelweg “zijn” in het hier en nu

De magie van simpelweg “zijn in het hier en nu” ligt in het volledig ervaren van elk moment zoals het zich voordoet, zonder afleiding door het verleden of zorgen over de toekomst. Deze staat van zijn stelt je in staat om de rijkdom van het huidige moment volledig te omarmen. Of het nu gaat om de warmte van de zon op je gezicht, het gelach van een vriend of je kind, of zelfs de stilte van een rustige kamer, elk moment heeft zijn unieke schoonheid en waarde. Door aanwezig te zijn, open je jezelf voor deze ervaringen en verbind je je dieper met het leven zelf. Dit bewuste “zijn in het nu” zorgt voor een bron van vrede, tevredenheid en gevoel dat alles OK is.

Het eeuwige nu: altijd aanwezig

Als je merkt dat je in gedachten ergens anders bent, zul je merken dat dat eigenlijk altijd een moment is dat niet nu is. Wanneer is nu dan? Het is altijd nu. Vraag jezelf maar eens af wanneer “nu” eindigt. Nooit. Je leeft in feite altijd in het nu, maar in gedachten niet waardoor er heel veel mooie momenten aan je voorbij gaan. Je leeft in angst, in stress en in je hoofd in een droom.

Vrijwel alle zorgen spelen zich af in ons hoofd en gaan over de toekomst of verleden

Hoe vaak heb je je wel niet heel veel zorgen gemaakt over een denkbeeldige situatie die achteraf helemaal niet liep zoals je had verwacht? Je ego zit continue allerlei scenario’s te bedenken en dénkt dat het daarmee controle heeft over wat er gebeurt. In de praktijk komen deze scenario’s vrijwel nooit uit of blijken ze achteraf helemaal niet zo erg te zijn.

Probeer eens stil te staan bij alle momenten waarop je heel veel stress had om dingen in de toekomst. Hoe vaak waren deze zorgen nou echt uit gekomen? In de praktijk is dat maar zelfden het geval, maar zelfs als dat wel zo is, heeft het piekeren er over weinig effect gehad maar er wel voor gezorgd dat er allemaal mooie momenten aan je voorbij zijn gegaan.

Waarom er nu geen probleem is

De problemen en gedachten die in je hoofd omgaan gaan meestal over een moment in de toekomst zoals zorgen over dingen en klusjes die je nog moet doen. Maar in de praktijk is er nu, op dit moment, deze minuut, deze seconde, vrijwel nooit een probleem. Je denkende geest zal nu meteen in opstand komen en zeggen “Ja maar het moment dat ik wél problemen heb komt er toch aan?”. Laten we daar eens verder naar kijken.

Stel je voor: je opent je post en daar is het – een factuur die onverwachts hoog uitvalt. Je voelt meteen de stress opkomen: “Hoe ga ik dit betalen? Ik heb het geld niet…” Dit is een typisch moment waarop stress en angst je kunnen overweldigen. Maar laten we dit eens vanuit een ander perspectief bekijken, het perspectief van “in het nu zijn”.

Op dit exacte moment, wanneer je de factuur in handen hebt, is er eigenlijk geen direct probleem. Het probleem, het niet kunnen betalen van de factuur, ligt in de toekomst. Nu, op dit moment, ben je veilig. Door je te realiseren dat het probleem zich in de toekomst afspeelt, kun je de onmiddellijke stress verminderen en ruimte creëren voor helderheid en kalmte.

Maar wat als de factuur vandaag betaald moet worden en er is geen geld? Dan ligt het probleem toch niet meer in de toekomst maar is het nu?

Geldproblemen leidt bij veel mensen toch zorgen en haalt je uit het nu

Ook hier komt de kracht van met je aandacht “in het nu zijn” echt tot zijn recht. Door je bewust te blijven van het huidige moment, open je de deur naar inzichten en mogelijke oplossingen. In plaats van te stressen en niet helder te zijn, neem je een diepe ademhaling en centreer je jezelf in het nu.

Vanuit deze staat van kalmte kun je actie ondernemen: contacteer de schuldeiser om de situatie uit te leggen en vraag om een uitstel of betalingsregeling. Onderzoek andere financiële opties, zoals een lening of hulp van vrienden. Dit zijn praktische stappen die vanuit een rustige, overwogen staat veel haalbaarder lijken.

En zelfs als je niet meteen een oplossing ziet, voorkom je door in het huidige moment te blijven dat angst en stress je verlammen. Het gevolg van het niet betalen van de factuur – wat dat ook moge zijn – is nog steeds niet iets van nu. In het nu heb je de kracht en helderheid om naar oplossingen te zoeken en de toekomst met meer vertrouwen tegemoet te treden.

Het enige moment dat er daadwerkelijk nu een probleem is, is wanneer dat ook daadwerkelijk in de echte werkelijkheid – en dus niet in gedachten! – nu op dit moment een probleem is. Denk hierbij aan een ongeluk dat nu net gebeurt is. Als je reflecteer op je leven zul je waarschijnlijk moeten erkennen dat je lijden zich vrijwel altijd afspeelt in gedachten en maar zelden in de praktijk.

Hoe “leven in het nu” je leven kan veranderen

Het lijden dat we zelf creëeren door op dit moment met onze gedachten niet in het nu te zijn, zorgt er voor dat je veel mooie momenten van het leven mist. Door wel in het nu te zijn, ervaar je veel meer rust en heb je minder stress. Dit stelt je in staat om meer ontspannen te leven waardoor je tot betere inzichten komt en je veel productiever bent. Bovendien trekken gelijksoortige energieën elkaar aan.

Wanneer jij vredig en rustig in het leven staat, zul je ook andere mensen aantrekken die er zo in staan. Positieve energie, maar ook negatieve energie voel je van elkaar aan. Ga je door het leven met stress en angsten, dan trek je ook mensen aan die zo leven waardoor het bij jou ook weer verstrekt wordt. Door bewust te leven in het nu, zal je leven dus ook daadwerkelijk gaan veranderen.

Ontdek het geluk dat voortkomt door te leven in het nu

Doordat je het huidige moment veel bewuster meemaakt als je in “in het nu” bent, sla je deze herinneringen ook beter op. Hierdoor creëer je meer waardevolle herinneringen hebben waardoor je je ook beter gaat voelen. Je leven wordt steeds waardevoller en mooier. Je kunt diepe, waardevolle verbindingen vanuit je hart aangaan met anderen mensen omdat je meer aandacht voor ze hebt. Je kunt jezelf meer liefde geven door bewust in het nu te zijn en je lichaam zal langzaam aan steeds meer ontspannen. Door met al je bewustzijn in het hier en nu te zijn stop je met leven in het verleden of toekomst.

Wanneer je volledig met je bewustzijn in het hier en nu bent, kun je veel meer van alles genieten

Leer bewust met je aandacht in het moment te zijn

Het leven in het nu is wat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet zo dat als je besluit om vanaf nu alleen nog maar in het nu te leven, dat dat dan zomaar gaat. Je moet het zien als iets dat je moet trainen door middel van mindfulness. Als je de theorie kent van het fietsen, betekent het niet dat je meteen kunt fietsen. In het nu leven is een proces waar je steeds beter in wordt. Zodra je de voordelen er van gaat inzien en ervaren, zal dit je zeker weten motiveren om nog meer te gaan trainen. De ontwikkeling hier in is positief voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Praktische mindfulness tips om in het nu te leven

Met onderstaande mindfulness tips kun je leren en trainen om meer in het nu te zijn. Welke tips het beste werken hangt van hoe ver je hier al bent met je aandacht in het nu te zijn en hoe veel je nog met je gedachten in het verleden of de toekomst zit. Het is noodzaak om actief te werken aan een bestaan dat meer in het hier en nu is. Het komt helaas niet vanzelf. Maar wat tijd investeren in een gelukkiger leven zal het dubbel en dwars waard zijn.

Met mediteren oefen je om in het nu te zijn

1. Plan tijd in wanneer je gaat denken over een bepaald onderwerp

Een van de makkelijkste manieren om een gedachte aan een bepaald onderwerp te stoppen, is door voor jezelf te bepalen wanneer je over dit onderwerp gaat nadenken. Bedenk letterlijk wanneer je tijd gaat vrijmaken om over dit ” probleem” na te denken en zet dit in je agenda. Door dit te doen, weet je dat je het probleem niet wegstopt. Het idee dat je problemen wegstopt, kan de indruk wekken dat je ze niet serieus neemt. Je neemt het echter wel degelijk serieus, alleen kies je er bewust voor om nu, op dit moment, er niet mee bezig te gaan zijn.

Zodra je merkt dat je toch weer in gedachten mee bezig bent, weet je dat je tijd ingepland hebt om er naar te kijken en kun je het dus veilig los laten. Zeg tegen je zelf dat je het er nu niet over gaat hebben en dat het in de agenda staat. Dit is een van de meest eenvoudige manieren om gedachten effectief te stoppen.

2. Neti neti, niet nu, niet nu

In de Advaita Vedanta filosofie wordt de uitdrukking “neti neti” gebruikt tijdens het mediteren. Dit betekent zoiets als “niet dit, niet dat” waarmee alle gedachten die we niet zijn worden weggewuifd. Het dient als een herinnering om ons niet te identificeren met voorbijgaande gedachten en emoties.

Wanneer we merken dat we verstrikt raken in een stroom van gedachten, kan het bewust herhalen van “neti neti” ons helpen om afstand te nemen en te erkennen dat deze gedachten slechts tijdelijke, oppervlakkige aspecten van onze ervaring zijn, en niet de kern van wie we werkelijk zijn.

Waarschijnlijk zit je hoofd vol met gedachten die er gisteren ook al zaten. Nog meer nadenken over deze zaken gaat je niet helpen, hoewel je dat wel denkt. Probeer eens op het moment dat je graag in het nu wilt zijn – wat eigenlijk altijd zou moeten zijn! – en je merkt dat je weer in gedachten bent, tegen jezelf “niet nu, niet nu” te zeggen en de gedachten gewoon een soort van weg te vegen zoals je dat op je telefoon doet met een melding.

Zeg letterlijk tegen je gedachten “niet nu, niet nu” wanneer ze weer opkomen en ga terug naar nu

Waarschijnlijk komt de gedachten binnen no-time als een pop-up op je telefoon weer terug. Dan doe je gewoon weer het zelfde… zeg weer tegen jezelf “niet nu, niet nu”. Je zult zien dat de gedachte steeds langer wegblijft en je daardoor steeds meer in het nu kunt zijn.

Deze techniek is ook heel goed te combineren de bovenstaande tip om tijd in te plannen voor een gedachte. Het werkt uitstekend met gedachten die je in je agenda hebt gezet of waarvan je weet dat je er al wel genoeg over nagedacht hebt en dat nog meer nadenken je niet gaat helpen. Je kunt dan namelijk volledig achter de beslissing staan om nu, op dit moment, niet met die gedachte bezig te gaan zijn. Hoe minder vaak je aan iets denkt, hoe minder vaak het in je hoofd terugkomt.

3. Ademhaling

Je gedachten zitten in je hoofd maar er is een sterke band tussen je lichaam en geest. Door je geest te kalmeren kun je je lichaam kalmeren maar andersom werkt ook. Door op je ademhaling te letten kun je heel snel terugkeren naar het nu. Hier zijn veel verschillende technieken voor, maar het makkelijkste is het om gewoon eenvoudigweg een paar keer diep in en uit te ademen waarbij je al je focus op je ademhaling legt. Dit kun je doen door naar je buik te kijken en heel bewust te ademen.

4. Mediteren

Door meditatie kun je de “neti neti” techniek, de ademhalingstechniek en andere technieken uitstekend oefenen. Wanneer je mediteert, train je als het ware voor de momenten dat je niet mediteert. Door iedere dag 10 minuten te mediteren kun je al heel grote positieve resultaten behalen in je dagelijks leven. Hierdoor zul je niet alleen vaker in het nu zijn, maar ook steeds sneller kunnen terugkeren naar het nu wanneer je merkt dat je weer in gedachten ergens anders was. De wijsheid die je tijdens meditatie opdoet gaat een groot verschil maken in het geluk dat je in je dagelijks leven ervaart. Een vaste omgeving of muziek (zonder tekst) kan je helpen om in de meditatie stemming te komen.

Door in het nu te zijn, kom je in een staat van vrede en rust waarin ruimte is voor echt geluk en echte verbinding

5. Verdiep je verder in het nu

Hoewel “het nu” en heel eenvoudig begrip is, is het een stuk lastiger om daadwerkelijk met je bewustzijn in het nu te zijn. De kunst is door hier veel mee bezig te zijn en je kennis er over te vergroten. Het boek “De kracht van het nu” van Eckhart Tolle is een aanrader over dit onderwerp. Ook het Boeddhisme kan je veel brengen om meer in het nu te komen.

Ook deze website gaat natuurlijk volledig over het hier en nu zijn. Lees ook eens de andere artikelen waarmee je je gedachten beter kunt begrijpen en plaatsen. Je leert zo waar gedachten vandaan komen en zult steeds sneller inzien of je er niet te veel waarde aan hecht waardoor je ze ook weer makkelijker kunt loslaten.

Meer artikelen

Zelfontwikkeling

Wat is zelfliefde? Ontdek de ware betekenis

Wat zelfliefde niet is: misvattingen over zelfliefde Een dagje sauna, een lekker bad met een[…]

Mindfulness

Metta Meditatie: dit is het en zo doe je het

Metta meditatie is een krachtige oefening die draait om het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid. Deze[…]

Mindfulness

Chagrijnig zijn, wat is dat eigenlijk?

Chagrijnig zijn: we kennen het allemaal. Soms word je wakker met een zwaar gevoel of[…]