Chagrijnig zijn, wat is dat eigenlijk?

Chagrijnig zijn: we kennen het allemaal. Soms word je wakker met een zwaar gevoel of lijkt alles je tegen te zitten, waardoor je geïrriteerd reageert op situaties en mensen om je heen. Maar wat ligt er eigenlijk onder dat chagrijnige gevoel? Het voelt alsof je blijdschap je ontglipt en dat is frustrerend. In dit artikel duiken we dieper in het begrip ‘chagrijnig zijn’. Na het lezen van dit artikel begrijp je beter waarom je je chagrijnig voelt en weet je hoe je het kunt veranderen.

Waarom chagrijnig zijn zo vervelend voelt

Af en toe komt het voor dat je een prima dag hebt maar dat je gaandeweg je steeds minder vrolijk en chagrijniger wordt. Soms kun je hier een duidelijke oorzaak van aanwijzen, maar het kan ook zijn dat je chagrijnig wordt zonder dat je goed weet waarom. Omdat chagrijnig zijn een negatief gevoel is, voelt het niet fijn en wil je er van af. Je ego wilt niets anders dan plezier en geluk ervaren en pijn – dus ook emotionele pijn – vermijden.

Of je nou een oorzaak van je chagrijnig zijn denkt te kunt aanwijzen of niet, besef dat chagrijnig zijn altijd vanuit jou zelf komt. Ook wanneer je heel duidelijk weet waarom je chagrijnig bent, is dat gewoon een projectie van jouw eigen gevoel. Je stelt iemand anders of een gebeurtenis verantwoordelijk voor jouw gevoel. Het is toch niet jouw schuld dat je je zo voelt! Nou, toch wel, ongeacht wat er gebeurd is. En dat is goed nieuws, want dat betekent ook dat jij zelf de controle hebt om er iets aan te veranderen.

Dit is waarom je chagrijnig geworden bent

Om van je chagrijnige gevoel af te komen is het belangrijk om eerst te achterhalen wat er precies achter zit. Een chagrijnig gevoel ontstaat wanneer er een negatieve emotie als angst of verdriet door iets externs getriggerd wordt. Dit kan ook een opeenstapeling zijn van meerdere kleine gebeurtenissen.

Wanneer je kunt achterhalen wat er precies voor gezorgd heeft dat de negatieve emoties bij jou getriggerd werden, kun je door analytisch over de situatie na te denken je chagrijnige gevoel vaak al een stuk verminderen. In vrijwel alle gevallen is het te herleiden naar een situatie waarin we ons afgewezen voelen en komt het dus voort vanuit een gevoel van zelfafwijzing. Als je nog niet bekend bent met zelfafwijzing, kun je het beste eerst dat artikel lezen voordat je verder leest.

Zodra je dus beseft dat jij een externe oorzaak aanwijst voor je gevoel, weet je dat het ego is dat opspeelt en dat het feitelijke probleem bij jezelf ligt en je het dus ook zelf kunt oplossen. Maar wat nou als je geen externe oorzaak kunt bedenken?

Ook dan ligt de trigger extern en je gevoel intern, maar is dat onbewust gegaan. Iemand, een gebeurtenis of zelfs een gedachte van jezelf heeft een gevoel getriggerd waar je ego zich mee versmolten heeft. Ook wanneer je te veel piekert en stress hebt, voel je je constant niet prettig. Dit kan ook chagrijnigheid veroorzaken omdat je de hele tijd in een staat bent die niet prettig voelt. Je voelt je niet prettig, maar herleid niet dat dit komt door je gedachten.

Waarom het lastig kan zijn om van je chagrijnige gevoel af te komen

Om van je chagrijnige gevoel af te komen dien je dus naar binnen te kijken en te reflecteren op je eigen gedachten. Alleen al de erkenning dat je zelf verantwoordelijk bent voor je negatieve gevoel, is iets waar je ego meteen tegen in opstand zal komen. Het voelt immers als een teken van zwakte, iets wat je ego ten alle tijde wilt voorkomen.

Het geeft veel liever iets externs de oorzaak van jouw negatieve gevoel om zichzelf beter te voelen. Paradoxaal genoeg veroorzaakt dit alleen maar nog meer lijden omdat je versmolten blijft in je negatieve gevoelens. Om van je chagrijnigheid af te komen, zul je dus eerst kortstondig door het stof moeten en erkennen dat je dit zelf doet.

Je innerlijke kind, je ego, is boos want het wilt zich niet zo voelen. Je wilt je fijn voelen en het liefst zo snel mogelijk! Ging dit stomme chagrijnige gevoel maar weg. Door je interne woede en frustratie krijg je een kort lontje en reageer je soms op een manier waarop je eigenlijk niet zou willen tegen anderen mensen zoals je dierbaren. Ook dit wil je eigenlijk niet en zodra je dit toch doet resulteert dit in nog méér zelfafwijzing omdat je je zo helemaal niet wílt gedragen! Je negatieve gedrag versterkt zo je chagrijnige gevoel alleen maar meer.

Stop met je verzetten tegen wat is en leef in het nu

Wat de reden van je chagrijnig zijn ook is, chagrijnig zijn is altijd een teken van verzet tegen de situatie zoals die nu is. Alleen al het feit dat chagrijnig zijn geen fijn gevoel is, maakt dat je er van af wilt komen en het liefst zo snel mogelijk. De oplossing ligt dan ook in het stoppen tegen het verzetten van wat er is.

Chagrijnig zijn voelt daarom als een strijd tegen wat er op dit moment gebeurt in je leven. Het is een teken dat je weerstand biedt tegen de realiteit, vaak zonder dat je je daar volledig van bewust bent. Een krachtige manier om deze cyclus van frustratie en weerstand te doorbreken, is door je te focussen op het ‘in het nu zijn’.

Dit begint met het proces van de-identificatie van je ego, wat betekent dat je erkent dat je niet je gedachten en emoties bent. Realiseer je dat er enkel iets is gebeurt dat negatieve emoties bij je getriggerd. Deze de-identificatie helpt om afstand te nemen van de automatische patronen die je ego creëert en die vaak leiden tot negatieve emoties zoals chagrijnigheid.

Laat je chagrijnigheid verdampen door simpelweg in het nu te zijn

Door vervolgens je aandacht volledig te richten op het huidige moment, ontstaat er ruimte om te ervaren wat er werkelijk om je heen gebeurt, zonder oordeel of interne strijd. Het ‘nu’ biedt een plaats van rust en acceptatie. Hierin kan je merken dat veel van je weerstand niet langer relevant lijkt, omdat je je niet meer verzet tegen wat is. Vaak is de situatie die je chagrijnigheid getriggerd heeft al lang verleden tijd. Leef niet in het verleden of toekomst, maar nu! Focus al je aandacht om wat er nu om je heen gebeurt.

Is er nu op dit huidige moment, in de ruimte om jou heen, nog iets om chagrijnig over te zijn?

Het mooie van aanwezig zijn in het moment is dat het je een keuze biedt; de keuze om niet te reageren vanuit oude gewoonten of vanuit automatische negatieve gedachten, maar om bewust te kiezen voor een respons die meer in lijn is met wie je werkelijk bent. Dit helpt niet alleen om chagrijnigheid te verminderen, maar bevordert ook een gevoel van vrede en tevredenheid met het leven zoals het zich ontvouwt.

Als je echt in het nu bent, kun je ook niet meer chagrijnig zijn. Dus als je chagrijnig bent, weet je dat je niet in het nu bent.

Het enige dat je dus hoeft te doen om van je chagrijnigheid af te komen, is met je bewustzijn en alle aandacht in het nu zijn en niet in het verleden of de toekomst. Breng al je aandacht naar het huidige moment. Het kan helpen om iets te doen dat al je aandacht vraagt zodat er letterlijk geen ruimte meer is voor je chagrijnigheid.

Als je dat nog te lastig vindt, stel jezelf dan eens de vraag of nog langer chagrijnig zijn en nog langer niet in het nu zijn, bijdraagt aan een gelukkiger leven of niet en maak dan de juiste keuze.

Omdat in het nu zijn een stuk makkelijker klinkt dan dat het in de praktijk uit te voeren is, hebben we hier een apart artikel over geschreven. Wil je meer weten over in het nu zijn, dan raden we je aan het artikel leven in het nu te lezen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: