Metta Meditatie: dit is het en zo doe je het

Metta meditatie is een krachtige oefening die draait om het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid. Deze vorm van meditatie helpt je om een diepere connectie met jezelf en anderen te ontwikkelen, waardoor je geest en hart zich openen voor meer compassie en begrip. In dit artikel duiken we in de oorsprong, technieken en talloze voordelen van metta meditatie.

Wat is metta meditatie?

Bij metta meditatie leer je meer liefde en vriendelijkheid te voelen voor jezelf en voor anderen. Het idee is dat je door meditatie je hart opent en leert om positiever en vriendelijker te zijn. Tijdens de meditatie herhaal je lieve en positieve zinnen, zoals “Ik hoop dat ik gelukkig ben” of “Ik wens jou vrede”. Dit helpt je om je beter en rustiger te voelen en maakt het makkelijker om goed met anderen om te gaan.

Metta meditatie onderscheidt zich van andere meditatievormen doordat het specifiek gericht is op het ontwikkelen van liefde en vriendelijkheid. Bij veel meditaties ligt de focus op het kalmeren van de geest of het observeren van gedachten zonder oordeel.

Metta meditatie draagt bij aan het ontwikkelen van liefde en vriendelijkheid

Metta meditatie daarentegen gebruikt actieve herhaling van positieve wensen en zinnen om gevoelens van warmte en compassie voor jezelf en anderen te ontwikkelen. Dit maakt het uniek, omdat je bewust werkt aan het verbeteren van je relaties en het vergroten van je emotionele welzijn door het versterken van positieve emoties.

Wetenschappelijk onderbouwd: hoe metta editatie echt werkt

Metta meditatie wordt soms onterecht gezien als iets zweverigs, maar in werkelijkheid is het een praktische en onderbouwde techniek die aantoonbare voordelen heeft. Diverse wetenschappelijke studies (bron 1, en bron 2) tonen aan dat regelmatig beoefenen van metta meditatie kan leiden tot een afname in stress, verbetering van emotionele veerkracht en een verhoogd gevoel van verbondenheid met anderen. Deze voordelen zijn meetbaar en zie je terug in de veranderingen in het brein, waarbij de gebieden die empathie en positieve emoties versterken, worden versterkt.

Er zijn wetenschappelijke onderbouwingen van het effect van metta meditatie

Daarnaast helpt metta meditatie bij het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens tegenover jezelf en anderen, wat resulteert in een harmonieuzer en gelukkiger leven.

Het verschil tussen metta meditatie affirmaties

Metta meditatie en affirmaties lijken op elkaar omdat beide technieken gebruikmaken van herhalende positieve zinnen. Het verschil zit echter in de intentie en de focus van de praktijken. Metta meditatie is diepgaander gericht op emotionele en relationele aspecten, terwijl affirmaties meer gericht zijn op het verbeteren van algemene levensomstandigheden of het bereiken van persoonlijke doelen. Bovendien doe je affirmaties in de regel niet tijdens een meditatie.

Affirmaties kun je op elk moment van de dag herhalen, zoals tijdens het opstaan, voor een spiegel staan, of voor het slapengaan. Het doel van affirmaties is om je mindset positief te beïnvloeden door ze regelmatig te herhalen, zodat de boodschappen zich verankeren in je onderbewustzijn.

Het verschil tussen metta meditatie en bidden

Metta meditatie en bidden zijn beide spirituele praktijken, maar verschillen in focus, methode en oorsprong. Metta meditatie komt oorspronkelijk uit het boeddhisme en richt zich op het ontwikkelen van onvoorwaardelijke liefde en compassie naar jezelf en anderen, met behulp van herhalende zinnen die positieve wensen uitdrukken. Het doel is persoonlijke en interpersoonlijke transformatie.

Bidden is een communicatiemiddel met een hogere macht, variërend van verzoeken tot dankzegging en kan individueel of in groepen plaatsvinden. Terwijl metta meditatie de mentale staat en interpersoonlijke relaties wil verbeteren, richt bidden zich vaak op versterking van de band met het goddelijke en het zoeken van troost of leiding. Beide praktijken bevorderen spirituele groei en welzijn, maar op verschillende wijzen en vanuit verschillende tradities.

De voordelen van metta meditatie

Metta meditatie biedt tal van voordelen voor je emotionele en geestelijke gezondheid. Het helpt bij het verminderen van stress en angst door een rustgevende staat van geest te bevorderen. Deze meditatievorm versterkt ook relaties door meer empathie en begrip voor anderen te ontwikkelen.

Door het regelmatig te beoefenen en vriendelijk en geduldig met jezelf te zijn, zul je merken dat je vaardigheid in metta meditatie groeit, en daarmee ook je vermogen om liefde en positiviteit in je dagelijks leven te integreren.

Door metta meditatie ontwikkel je ook meer zelfliefde

Tegelijkertijd bevordert het zelfliefde en zelfvertrouwen door aanmoediging van positieve zelfspraak. Metta meditatie verhoogt je emotionele veerkracht, waardoor je beter om kunt gaan met dagelijkse stressfactoren. Bovendien vergroot het je gevoel van verbondenheid met de wereld, wat bijdraagt aan een diepere zingeving in het leven.

De voordelen van metta meditatie zijn aanzienlijk:

 1. Verhoogde empathie en verbinding: Door je te concentreren op het sturen van liefdevolle gedachten naar jezelf en anderen, ontwikkel je een groter vermogen voor empathie. Dit vergroot je vermogen om je te verbinden met de gevoelens en ervaringen van anderen, wat kan leiden tot meer begripvolle en harmonieuze relaties.
 2. Vermindering van negatieve oordelen: Metta meditatie helpt je om minder kritisch en oordelend te zijn naar jezelf en anderen. Dit komt doordat je actief werkt aan het ontwikkelen van een houding van acceptatie en vriendelijkheid, wat kan helpen om vijandige gedachten en gevoelens te verminderen. Het is daarom ook een belangrijk onderdeel voor het ontwikkelen van zelfliefde.
 3. Groter emotioneel evenwicht: Door regelmatig liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen, kun je een grotere innerlijke rust en stabiliteit ontwikkelen. Dit helpt om emotionele reacties te temperen, waardoor je minder snel van streek raakt door dagelijkse stressfactoren en uitdagingen.
 4. Positievere zelfperceptie: Metta meditatie moedigt je aan om vriendelijkheid en liefde naar jezelf te sturen. Dit kan leiden tot een verbeterd zelfbeeld en zelfvertrouwen, omdat je leert jezelf te accepteren en waarderen zoals je bent.
 5. Duurzame vrede en geluk: Door het beoefenen van metta meditatie kun je een blijvend gevoel van vrede en geluk ontwikkelen. Dit komt niet alleen je eigen welzijn ten goede, maar ook dat van de mensen om je heen, doordat positiviteit vaak aanstekelijk werkt.

Met slechts 10 minuten oefenen kun je al veel voordelen ervaren

Deze veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag, maar ontwikkelen zich geleidelijk als je consistent tijd en moeite investeert in je meditatiepraktijk. Net als met sporten is regelmatig oefenen de sleutel tot succes, waardoor de kwaliteiten van liefdevolle vriendelijkheid steeds dieper geworteld raken in je dagelijks leven.

Zo doe je een metta meditatie

Om te beginnen met metta meditatie, kun je de volgende stappen volgen die je helpen om de basis onder de knie te krijgen:

 1. Kies een rustige plek: Zoek een stille omgeving waar je niet gestoord wordt. Dit kan thuis zijn, in een meditatieruimte, of zelfs in een rustig park.
 2. Zoek een comfortabele houding: Ga zitten in een comfortabele positie, of dat nu op een stoel is, op de grond, of op een kussen. Zorg ervoor dat je rug recht is maar niet gespannen.
 3. Begin met een focus op jezelf: Sluit je ogen en begin met het richten van liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf. Herhaal zinnen zoals: “Moge ik gelukkig zijn, moge ik gezond zijn, moge ik veilig zijn, moge ik met gemak leven.”
 4. Uitbreiden naar anderen: Na jezelf breid je de metta uit naar een goede vriend of familielid, iemand voor wie je natuurlijk warme gevoelens hebt. Herhaal soortgelijke zinnen: “Moge jij gelukkig zijn, moge jij gezond zijn.”
 5. Inclusief neutralen en moeilijke personen: Vervolgens stuur je metta naar een neutraal persoon, iemand die je kent maar geen sterke gevoelens voor hebt, en daarna naar iemand met wie je moeilijkheden hebt. Dit helpt om vooroordelen en negativiteit los te laten.
 6. Breid verder uit naar alle wezens: Ten slotte, stuur je liefdevolle vriendelijkheid naar alle levende wezens over de hele wereld. Herhaal: “Moge alle wezens gelukkig zijn, moge alle wezens gezond zijn, moge alle wezens veilig zijn.”
 7. Afsluiten met een moment van stilte: Eindig je meditatie met een paar minuten in stilte, waarbij je de vrede en warmte die je hebt gecultiveerd, absorbeert.

Metta meditatie hoeft niet lang te duren. 10 minuten per dag geeft al effect

Begin met korte sessies van ongeveer 5 tot 10 minuten en verleng deze geleidelijk naarmate je comfortabeler wordt met de praktijk. Regelmatige beoefening is de sleutel tot het ervaren van de volledige voordelen van metta meditatie.

Voorbeelden van metta meditatie zinnen

Bij metta meditatie gebruik je specifieke zinnen die liefdevolle vriendelijkheid uitdrukken. Het is belangrijk dat je zinnen kiest die resoneren met jouw gevoelens en die passen bij jouw persoonlijkheid. Hieronder vind je enkele voorbeelden van metta meditatie zinnen. Je kunt deze aanpassen of je eigen zinnen formuleren die beter bij je passen:

 1. “Moge ik gelukkig zijn.”
 2. “Moge ik in vrede leven.”
 3. “Moge ik veilig zijn.”
 4. “Moge ik gezond zijn.”
 5. “Moge ik me geliefd voelen.”

Voor anderen kun je soortgelijke zinnen gebruiken:

 1. “Moge jij gelukkig zijn.”
 2. “Moge jij in vrede leven.”
 3. “Moge jij veilig zijn.”
 4. “Moge jij gezond zijn.”
 5. “Moge jij je geliefd voelen.”

Experimenteer met verschillende zinnen om te ontdekken welke het meeste aanspreken en effect hebben. Het is jouw persoonlijke meditatiepraktijk, dus voel je vrij om de zinnen aan te passen zodat ze echt betekenisvol voor je zijn. Wanneer je net begint is het aan te raden om slechts 1 tot 3 zinnen te gebruiken omdat dat makkelijker is.

Het kan voorkomen dat je het moeilijk vindt om liefde te voelen, vooral naar jezelf of naar mensen met wie je een moeilijke relatie hebt. Begin met je te richten op iemand voor wie je natuurlijk warme gevoelens hebt, zoals een familielid of een goede vriend en breid deze gevoelens geleidelijk uit naar anderen.

Sommige mensen raken gefrustreerd omdat ze niet direct de vruchten van hun meditatie zien. Onthoud dat metta meditatie, net als elke vaardigheid, tijd kost om zich te ontwikkelen. Wees geduldig met jezelf en blijf consequent oefenen.

Beginnen met metta meditatie

Je kunt ook samen metta meditatie doen om het effect te versterken

Nu je begrijpt wat metta meditatie inhoudt en hoe het precies werkt, kun je er mee beginnen. Probeer eens een week lang iedere dag 10 minuten te doen en kijk wat het met je doet. Als je het erg lastig vindt om het helemaal alleen te doen, kun je op YouTube ook geleide metta meditaties vinden. Deze kunnen je helpen om op gang te komen.

Je kunt de mediatie eigenlijk op ieder moment van de dag uitvoeren. Hiervoor hoef je niet eens in een rustige omgeving te zitten, je kunt het ook doen terwijl je ergens wacht. Veel succes!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: