Wat zelfliefde niet is: misvattingen over zelfliefde
Een dagje sauna, een lekker bad met een goed glas wijn, of een avondje niets op de bank met een goed boek of een film. Zelfliefde? Niet per se; dit zijn vormen van jezelf verwennen. Hoewel dit fijn en ontspannend kan zijn, verschillen ze wezenlijk van wat zelfliefde inhoudt.
Voor jezelf opkomen, nee durven zeggen, en je grenzen aangeven zijn nauw verwant aan zelfliefde, maar vormen op zichzelf nog geen volledige zelfliefde. Zonder voldoende zelfliefde ben je geneigd om afhankelijk te worden van de liefde en goedkeuring van anderen. Deze afhankelijkheid kan leiden tot angst voor afwijzing, waardoor je niet volledig jezelf durft te zijn. Het resultaat is dat je niet je authentieke zelf kunt tonen.
Zelfliefde wordt soms verward met arrogantie of egoïsme. Al vroeg in ons leven leren we vaak om bescheiden te zijn en niet te positief over onszelf te spreken, uit angst om als arrogant of egoïstisch te worden gezien.
Deze neiging om niet naast je schoenen te lopen, komt vaak voort uit de onzekerheid om niet door anderen negatief beoordeelt te worden. Om ons te beschermen tegen afwijzing, groeien veel kinderen daarom op met het idee zichzelf vooral niet te veel op de voorgrond te plaatsen.
Zelfliefde is ook niet hetzelfde als zelfvoldaanheid, waarbij je denkt dat je al perfect bent en geen verdere groei of ontwikkeling nodig hebt. Hoewel het advies om emotionele pijn te voorkomen goed bedoeld kan zijn, kan het ook contraproductief werken en de weg naar echte zelfliefde blokkeren.
Wat is zelfliefde dan wel?
Zelfliefde betekent niet dat je jezelf perfect vindt en nooit kritiek hebt. Het betekent dat je jezelf accepteert, inclusief je imperfecties. Het gaat om het erkennen van je waarde, zelfs als je fouten maakt of niet aan je eigen verwachtingen voldoet.
Zelfliefde is gericht op groei en welzijn. Het stimuleert je om te streven naar persoonlijke ontwikkeling en verbetering, in tegenstelling tot zelfgenoegzaamheid, wat kan leiden tot stilstand en een gebrek aan motivatie om te groeien. Zelfliefde vereist zelfbewustzijn: je moet je sterke en zwakke punten kennen en bereid zijn om actief aan jezelf te werken.
Een eenvoudige manier om zelfliefde te te illustreren, is door jezelf met dezelfde liefde en zorg te behandelen als die je toont aan je dierbaren. Wanneer een dierbare een fout maakt, reageren we vaak met compassie, begrip en mededogen. Maar wanneer we zelf een fout maken, zijn we vaak veel harder en afwijzender voor onszelf.
Probeer in situaties waarin je fouten maakt met dezelfde compassie en begrip naar jezelf te kijken zoals je zou doen bij een dierbare. Wees mild voor jezelf, en wees niet zo streng.
Tegelijkertijd is het belangrijk om authentiek te blijven naar jezelf door te doen wat goed voor je is. Het is bijvoorbeeld prima om jezelf voor te nemen minder tijd op social media door te brengen, eerder naar bed te gaan, of minder alcohol te drinken.
Maar wanneer het dan toch niet lukt, wees dan mild en liefdevol voor jezelf. Wijs jezelf niet af, en veroordeel jezelf niet als zwak of mislukt. Geef jezelf eerder een compliment voor het proberen en probeer het opnieuw, wellicht met wat aanpassingen.
De cruciale rol van zelfliefde in ons leven
Veel mensen denken dat zelfliefde betekent dat je alleen aan jezelf denkt en anderen negeert. In werkelijkheid gaat zelfliefde over het innerlijk zorgen voor jezelf, zodat je beter voor anderen kunt zorgen.
Het is vergelijkbaar met de instructie in een vliegtuig om eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten voordat je anderen helpt. Deze vergelijking benadrukt dat je eerst voor jezelf moet zorgen om anderen effectief te kunnen helpen.
De uitdrukking “je kunt pas van een ander houden als je eerst van jezelf houdt” is een kernprincipe van zelfliefde. Van jezelf houden gaat niet ten koste van een ander. Integendeel, voldoende zelfliefde stelt je in staat om onvoorwaardelijke liefde voor anderen te voelen.
Vaak hebben mensen moeite om “ik houd van jou” te zeggen, puur uit angst dat de ander dit misschien niet terug zal zeggen. Deze angst maakt liefde tot een soort ruilmiddel: “als ik van jou houd, moet jij van mij houden.” Uit angst voor afwijzing blijven dergelijke woorden dan veelal onuitgesproken.
Wanneer je voldoende zelfliefde hebt en niet afhankelijk bent van externe bevestiging, kun je van een ander houden zonder voorwaarden. Als de ander die liefde niet beantwoordt, verandert dat niets aan jouw gevoelens, omdat jouw liefde niet afhankelijk is van wederkerigheid.
Als je jezelf genoeg liefde en waardering geeft, ben je minder afhankelijk van de goedkeuring en liefde van anderen. Deze onafhankelijkheid maakt het makkelijker om grenzen te stellen, omdat je niet langer bang bent dat het stellen van grenzen de liefde of goedkeuring van anderen zal verminderen en je daar niet zonder kunt.
Wanneer je van jezelf houdt en jezelf waardeert, erken je dat jouw welzijn en behoeften belangrijk zijn. Dit innerlijke gevoel van waarde geeft je de kracht om grenzen te stellen zonder angst voor afwijzing.
Waarom iedereen dagelijks zichzelf liefde zou moeten geven
Wanneer je genoeg zelfliefde hebt, stelt dit je in staat om te leven als de ware jij. Authentiek en jezelf. Uit angst voor afwijzing hebben we in ons leven echter allerlei patronen aangeleerd om maar de voldoen aan de wensen van anderen en afwijzing te voorkomen.
Het leven naar de wensen van anderen is als het lopen op eieren en zeer vermoeiend. Het beperkt je eigen ontwikkeling en je komt niet tot je volledige potentieel.
Zelfliefde is echter niet iets dat vanzelf komt. Je moet er echt moeite voor doen en je moet het jezelf bewust geven wat tijd en inspanning kost. Door bewust te kijken naar je gedachten, je gedrag en je reactie daar op, kun je jezelf bewust liefde geven. Net zoals je je liefde uit naar je dierbaren, moet je dat ook naar jezelf doen.
Stappen naar zelfliefde: praktische tips voor dagelijks gebruik
Door je te verdiepen in zaken als zelfafwijzing, leer je dit herkennen en kun je op die momenten ook vanuit compassie en mededogen naar jezelf leren kijken. Zodra je herkent dat je weer hard en streng voor jezelf bent, probeer dan ook eens na te gaan of je op dezelfde manier zou reageren naar iemand van wie je houdt. Doe een stapje terug en behandel jezelf met dezelfde zachtheid en begrip die je aan een geliefde zou geven.
Daarnaast kun je specifieke oefeningen doen om zelfliefde te cultiveren. Een voorbeeld hiervan is metta-meditatie, een vorm van meditatie waarbij je liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en anderen stuurt.
Ook het beoefenen van dankbaarheid kan een krachtige manier zijn om jezelf liefde te geven. Door dagelijks stil te staan bij dingen waarvoor je dankbaar bent, versterk je een positieve houding ten opzichte van jezelf en je leven. Een dankbaarheidsdagboek bijhouden kan hierbij een nuttige tool zijn.
Zorg goed voor jezelf door te luisteren naar je behoeften en jezelf tijd en ruimte te geven om te ontspannen en te genieten van dingen die je vreugde brengen. Zelfliefde betekent ook jezelf toestaan om fouten te maken en deze te zien als leermomenten in plaats van mislukkingen.
Nog geen reacties